Črni Čaj

///Črni Čaj

IZVRSTNE AROME IZ CELEGA SVETA.
NAJ BO TO DARJEELING S CVETLIČNO AROMO, ZAČINJEN ASSAM ALI SADNI CEYLON- ČRNI ČAJ NAS OČARA Z VSAKO SKODELICO POSEBEJ.
BRITANSKI USPEH.
DO KONCA 19. STOLETJA SE JE V VELIKI BRITANIJI PIL ZELENI ČAJ. NATO JE ZAČEL OSVAJATI SVET ČRNI ČAJ, KI SO GA PROIZVAJAL V BRITANSKIH KOLONIJA. DANES JE PROIZVODNJA ČRNEGA ČAJA RAZŠIRJENA PO CELEM SVETU. POLEG DRŽAV, KJER TRADICIONALNO USPEVA ČAJEVEC, KOT SO KITAJSKA, INDIJA IN ŠRILANKA„ SO SVOJO PROIZVODNJO RAZVILE TUDI DRUGE DRŽAVE AZIJE, AFRIKA IN JUŽNA AMERIKA.
OD ZELENEGA DO ČRNEGA IN NATO AROMATIZIRANEGA.
. ČRNI ČAJ VSEBUJE TANIN IN MINERALE, PRAV TAKO TUDI VITAMINE, ETERIČNA OLJA IN KOFEIN. KOFEIN, KI JE DRUGAČEN KOT V KAVI, SE POČASI SPROŠČA V TELO. TANIN IMA BLAGODEJNI VPLIV NA ŽELODEC. PRI PRIPRAVI ČRNEGA ČAJA MORATE BITI POZORNI NA TO, DA RAZLIČNE VRSTE IMAJO RAZLIČNO JAKOST OKUSA IN JIH JE POTREBNO PRIPRAVITI POSEBEJ. S SVEŽE SKUHANO VODO PRELIJEMO LISTIČE. OBIČAJNO JE ENA ČAJNA ŽLIČKA MERICA ZA ENO SKODELICO. ČAJ JE BLAGO OBARVAN, ČE GA PUSTIMO KRAJŠI ČAS STATI. DARJEELING PUSTIMO STATI 2-4 MINUTE, MOČNEJŠI ASSAM PA DO 5 MINUT. ČAJ IMA STIMULATIVNI UČINEK, ČE GA PUSTIM STATI 2 MINUTI IN POMIRJEVALNI UČINEK, ČE GA PUSTIMO VEČ KOT 5 MINUT.